Nilai Islam dalam Tarian Didong Jalu di Daerah Gayo Lues-Aceh (International Journal of World Civilizations and Philosophical Studies, 2025)
Didong ialah tradisi lisan yang berkembang sejak kedatangan Islam di tanah tinggi Gayo, berfungsi sebagai medium dakwah dan pemeliharaan budaya Gayo Lues. Namun, terdapat pergeseran nilai Islam, seperti susunan tempat duduk campuran antara lelaki dan wanita, pengawasan syariah yang semakin lemah, pemendekan durasi penyampaian pesan keislaman, serta puisi yang semakin dipengaruhi oleh budaya Melayu. Kajian ini bertujuan mengkaji persembahan tarian Didong Jalu, hubungan antara puisi Didong Jalu dengan nilai Islam, serta faktor yang mempengaruhi pergeseran nilai Islam dalam seni di Kabupaten Gayo Lues. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan kaedah fenomenologi. Subjek kajian terdiri daripada Majlis Gayo Lues Aceh, pemimpin kampung, tokoh masyarakat, dan aktivis Didong. Pengumpulan data dilakukan melalui temu bual, pemerhatian, dan analisis dokumentasi. Pemprosesan data melibatkan reduksi data, penyajian data, penarikan kesimpulan, serta pengesahan. Hasil kajian menunjukkan bahawa persembahan tarian Didong Jalu mengalami perubahan, namun mesej yang disampaikan masih berkaitan dengan hukum syariah, hukum adat, serta norma dan tradisi masyarakat Gayo Lues. Puisi dalam Didong Jalu masih relevan dengan nilai Islam, meskipun liriknya semakin moden. Selain itu, bahagian nasihat keagamaan semakin berkurang kerana tumpuan lebih diberikan kepada aspek hiburan. Walau bagaimanapun, hiburan dalam Didong Jalu tetap selaras dengan nilai-nilai Islam.