(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2014)
This study aims to compare the use of support verbs (light verbs) in the Malay language as it was found in the French language. It also examines the role of the support verb in the sentences and explores the similarities and differences that exist in constructing sentences using the verb memberi in the Malay language and donner in French. This study is based on the Lexique-Grammaire (Lexicon-Grammar) of Maurice Gross theory and employs a corpus-based analysis of the verbs under study. The findings of this study support the existence of a verb that can be determined based on their function as the actualisation of predicate nouns (nom prédicatif) in a sentence. There are significant similarities in terms of the meaning of most of the sentences that contain light verbs and also the sentences constructed using distribution verbs in Malay and French. Kajian ini bertujuan untuk membandingkan penggunaan kata kerja sokong dalam bahasa Melayu seperti yang telah ditemui dalam penggunaan verbe support bahasa Perancis di samping ingin melihat peranan yang dimainkan oleh kata kerja sokong dalam ayat serta meninjau persamaan dan perbezaan yang wujud bagi binaan ayat yang menggunakan kata kerja sokong "memberi" dalam bahasa Melayu dan donner dalam bahasa Perancis. Kajian ini berdasarkan teori Leksikon-Tatabahasa (Lexique-Grammaire) oleh Maurice Gross dan menggunakan korpus kajian yang dikumpul dalam bahasa Melayu dan diterjemahkan ke dalam bahasa Perancis untuk tujuan perbandingan. Hasil kajian ini mendapati kewujudan kata kerja sokong dapat ditentukan berdasarkan fungsinya sebagai perealisasi kepada kata nama predikatif atau nom prédicatif dalam ayat. Terdapat persamaan yang amat ketara dari segi makna bagi kebanyakan ayat yang mengandungi kata kerja sokong dan juga ayat yang diterbitkan dengan penggunaan kata kerja distribusi sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Perancis.