(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2021)
Abstract: Malaysia-Australia diplomatic relations was established as early as in 1955 when an Australian High Commission was set up in Kuala Lumpur and was later formalised in 1957 when Malaysia gained its independence. Both countries cooperated closely in the areas of defence, education, and trade. Australia regarded Malaysia as its closest ally in the region. However, things began to change when Tun Dr. Mahathir Mohamad became Malaysia’s Prime Minister (1981–2003). Ties between the two countries were tested with controversial issues that influenced their diplomatic relations, but the overall relationship remained intact. The current study analyses two main factors, namely souring factors, and enduring factors, that had influenced the pattern and character of the Malaysia-Australia relations in the era of Mahathir. It utilised a combination of methods, i.e. discussions from the English School theory, data collection through document analysis and interviews. The study found that the pattern of the Malaysia-Australia relations could be best understood and explained by the arguments offered by the English School theory of international relations. This is an important contribution to the study of Malaysia-Australia relations during Mahathir’s era. Abstrak: Hubungan diplomatik Malaysia-Australia telah terjalin seawal 1955 apabila pejabat Pesuruhjaya Tinggi Australia ditubuhkan di Kuala Lumpur dan dimeterai secara rasmi apabila Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Kedua-dua negara ini telah bekerjasama dalam pelbagai bidang seperti pertahanan, pendidikan, perdagangan dan lain-lain. Malah, Australia menganggap Malaysia sebagai sekutu paling rapat di rantau ini. Sungguhpun begitu, hubungan ini mula berubah apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia (1981–2003). Hubungan bilateral Malaysia-Australia telah diuji dengan beberapa isu kontroversi. Isu-isu tersebut telah mempengaruhi hubungan Malaysia dan Australia namun tidaklah menjejaskan hubungan dua hala secara keseluruhannya. Kajian ini menganalisis faktor terpenting yang telah mempengaruhi corak dan karakter hubungan Malaysia dan Australia era Mahathir. Faktor terpenting ini dibahagikan kepada dua: faktor “pengeruh” (souring factor) dan faktor “pengukuh” (enduring factor). Metodologi kajian adalah berdasarkan gabungan perbincangan menggunakan teori English School, pemerolehan data secara analisis dokumen dan temu bual. Pada akhir kajian ini, penulis mendapati bahawa corak hubungan Malaysia dan Australia pada era Mahathir dapat difahami dan dijelaskan dengan baik melalui perspektif yang diutarakan oleh teori English School. Oleh yang demikian, hal inilah yang menjadi sumbangan utama makalah ini dalam kajian hubungan Malaysia-Australia di bawah kepimpinan Mahathir.