(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2022)
This article discusses the “Misa Melayu” as an important document in studying Perak’s economy between 1728 and 1792. In the past, “Misa Melayu” has been a source for writings on the history of Perak, covering various aspects such its politics (lineage of its sultans and important political events) and social-cultural matters (social structure and custom) in the 18th century. However, the document has rarely been used in studying the state’s economy. In relation to this, the current article discusses the importance of the “Misa Melayu” in unravelling Perak’s economy in the 18th century. For instance, “Misa Melayu” proved Perak’s economic ability to meet the demand for tin ore by the Dutch, who was then the state’s main trading partner. Besides tin, elephants were also a major trade for Perak whose exports reached as far as India. This article makes reference to “Misa Melayu” as the primary source as well as foreign records, namely the Dutch East India Company trade agreements with Perak. Makalah ini membincangkan Misa Melayu sebagai sumber dokumen penting pengkajian aspek ekonomi Perak (1728–1792). Misa Melayu sering digunakan sebagai dokumen penting dalam penulisan sejarah Perak sebelum ini. Misalnya, dokumen ini sering digunakan untuk membincangkan aspek politik (susur galur atau salasilah sultan-sultan yang mentadbir Perak dan peristiwa-peritiwa politik penting yang melanda Perak) serta aspek sosial (struktur sosial dan adat istiadat negeri Perak) pada kurun ke-18. Namun permasalahannya, dokumen ini jarang diketengahkan dalam pengkajian ekonomi Perak pada kurun yang sama. Ringkasnya, makalah ini mendapati bahawa melalui Misa Melayu, aspek ekonomi utama Perak pada kurun ke-18 dapat diketahui dengan jelas. Sebagai contoh, Misa Melayu membuktikan kemampuan Perak memenuhi jumlah permintaan bijih timah oleh Belanda yang merupakan rakan dagang utama Perak. Selain daripada bijih timah, gajah juga merupakan dagangan utama Perak dan gajah dari Perak dieksport sehingga ke India. Penulisan makalah ini merujuk kepada Misa Melayu sebagai dokumen primer utama selain rekod asing iaitu perjanjian-perjanjian perdagangan antara Syarikat Hindia Belanda dengan Perak.