(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 1998)
[Artikel ini membincangkan globalisasi aktiviti-aktiviti ekonomi di Kuala Lumpur. Kaitan proses ini dengan kedinamikan pembangunan bandaraya akan dikupas, khususnya mengenai perubahan landskap yang begitu menarik dan ketara. Selain daripada peluang yang jelas muncul dari proses globalisasi, artikel ini juga akan mengenalpasti bahayanya proses ini jika tiada langkah-langkah yang wajar diambil oleh pihak berkuasa di bandar. Manfaat proses globalisasi ini hanya boleh dinikmati dalam jangka masa panjang jika terdapat perancangan dan pengurusan ruangan bandaraya yang menyeluruh untuk Kuala Lumpur.