(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 1998)
Ketika saya berada di London semasa cuti penyelidikan baru- baru ini, soalan yang kerapkali ditanya oleh kawan-kawan di Britain ialah "Mengapa awak datang ke London untuk mengkaji sejarah Pulau Pinang?" Jawapan saya biasanya merupakan satu penerangan mengenai asal usul pengasasan Pulau Pinang di bawah pentadbiran British; akibat daripada penjajahan ini, sebahagian besar bahan-bahan tentangnya tersimpan di arkib-arkib di United Kingdom. Semasa memberi penjelasan ini, saya merasa sedih bahawa kerana sejarah, kami, anak Pulau Pinang, dan seterusnya, anak Malaysia, terpaksa menjelajah jauh serta membelanja besar untuk menjalankan penyelidikan mengenai sejarah negara kami sendiri di Britain.