(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2023)
The emergence of Kaum Muda in Malaya around 1900s was seen as successfully filling the intelectual vacuum by bringing awareness to the Malay community. Malay community that was colonised by the British was seen to be in a backward situation in terms of education and economy, and even from religious understanding. In addition, they were also trapped in the practise of taqlid and elements of bid’ah. Based on the concept of fundamentalism and through qualititave analysis, this study analysises the relationship between fundamentalist-reformist and Muhammad ‘Abduh’s influence on Kaum Muda’s thoughts. The activism of Kaum Muda can be associated with fundamentalist-reformist terminology based on the characteristics presented in Islamic fundamentalisme. From religious understanding, Kaum Muda has the characteristics of being fundamentalists, which is the urge of returning to Quran and Sunnah. In fact, there is no denying that the thought of Kaum Muda was also influenced by Muhammad ‘Abduh based on writings published in al-Imam and al-Ikhwan. In conclusion, Kaum Muda can be associated as fundamentalist-reformist and was influenced by Muhammad ‘Abduh reformism thoughts, especially on the issues of education, women and social revolving the Malays. Kemunculan Kaum Muda di Tanah Melayu sekitar tahun 1900-an dilihat berjaya mengisi ruang vakum intelektual dalam memberi kesedaran kepada masyarakat Melayu. Keadaan masyarakat Melayu yang dijajah oleh British dilihat berada dalam situasi mundur bukan sahaja dari segi pendidikan dan ekonomi malah juga dari sudut kefahaman agama, iaitu terperangkap dalam amalan bertaklid dan unsur bidaah. Keadaan ini telah mendorong Kaum Muda bangkit memberi kesedaran kepada orang Melayu. Bertunjangkan konsep fundamentalisme, kajian ini membahaskan perkaitan antara fundamentalis-reformis dengan pengaruh Muhammad ‘Abduh terhadap pemikiran Kaum Muda. Kajian ini juga menggunakan pendekatan kualitatif menerusi sumber sekunder dan dianalisis secara deskriptif dengan melihat dari sudut historiografi. Hasil kajian ini menunjukkan aktivisme Kaum Muda boleh dikaitkan dengan terminologi fundamentalis-reformis berdasarkan ciri-ciri yang dikemukakan dalam fundamentalisme Islam. Dari sudut kefahaman agama, Kaum Muda mempunyai ciri-ciri sebagai fundamentalis iaitu melalui prinsip bahawa agama perlu kembali kepada al-Quran dan sunah. Namun demikian, dari sudut pemikiran, Kaum Muda mempunyai ciri-ciri reformisme dalam isu pendidikan, isu wanita dan kemunduran masyarakat Melayu. Malah, tidak dinafikan bahawa pemikiran Kaum Muda juga dipengaruhi oleh pemikiran dan idea reformisme Muhammad ‘Abduh berdasarkan penulisan yang disiarkan dalam majalah al-Imam dan al-Ikhwan. Kesimpulannya, aktivisme Kaum Muda di Tanah Melayu sangat berkait rapat dengan terma fundamentalis-reformis dan perjuangan mereka dipengaruhi oleh pemikiran reformisme Muhammad ‘Abduh.