(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2026)
Kajian ini mengkaji kaitan genetik antara bahasa Jawa yang terdapat di Parit Sulong, Batu Pahat, Johor, dengan bahasa Melayu yang termasuk dalam keluarga bahasa Austronesia. Pendekatan leksikostatistik dan glotokronologi digunakan untuk mengukur peratusan kosa kata berkognat dan menganggarkan tempoh pemisahan kedua-dua bahasa ini. Senarai 100 kata asas Swadesh digunakan sebagai asas analisis, iaitu 22 kosa kata bahasa Jawa Parit Sulong, Batu Pahat, Johor, dikenal pasti berkognat dengan bahasa Melayu, menghasilkan kadar kekerabatan sebanyak 24.44%. Berdasarkan tahap ini, kedua-dua bahasa dikategorikan dalam hubungan rumpun seperti yang disarankan oleh Gudschinsky pada tahun 1964. Analisis glotokronologi menunjukkan bahawa pemisahan antara bahasa Jawa dengan bahasa Melayu berlaku antara abad ke-22 sebelum Masihi hingga abad ke-33 sebelum Masihi. Kajian ini mengetengahkan perubahan kosa kata sebagai refleksi hubungan genetik kedua-dua bahasa dan menegaskan kepentingan memahami kaedah pengelompokan bahasa dibuat menggunakan pendekatan yang relevan.