(untitled) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2011)
Makalah ini menjelaskan secara kritis hubungan di antara novel Laskar Pelangi karya Andrea Hirata dengan filem yang memakai tajuk yang sama arahan Riri Riza. Hubungan ini diteliti dalam konteks adaptasi. Perbincangan tentang adaptasi yang terjadi dibuat berdasarkan empat peringkat, iaitu peringkat naratif, verbal ke visual, enunciation dan keseluruhan. Hasil penelitian ini mendapati wujud sinergi yang kuat di antara pengarang novel dengan pengarah, penulis skrip dengan penerbit filem Laskar Pelangi. Walau bagaimanapun, filem Laskar Pelangi tetap berdiri sebagai satu seni visual yang berbeza daripada novel yang diadaptasikannya. This paper describes the critical relationship between a novel entitled Laskar Pelangi written by Andrea Hirata and a film by the same title directed by Riri Riza. This relationship is examined in the context of adaptation. The adaptation of the novel is discussed according to four levels, namely narrative, verbal to visual, ''enunciation'' and the overall. The analysis of the study suggests the existence of a strong synergy between the author of the novel and the director of the film, screenwriter and film producer of Laskar Pelangi. However, the film still stands as a visual art which is different from the novel.