Apresiasi Dialog Kehidupan Berhikmah Komuniti Cina Muslim di Terengganu (An Appreciation of the Dialogue of Life Wisdom among the Chinese Muslim Community in Terengganu) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2017)
Interfaith dialogue is a form of religious discourse to find understanding between different religious beliefs. In informal discussions of interfaith dialogue, 'dialogue of life' is a form of public discourse which is related to daily life issues that include both religious elements and aspects of daily life. The inter-religious relations that occur during the time of Prophet Muhammad (pbuh) demonstrates the importance of establishing tolerance practices that are rooted in wisdom at the grassroots level. This dialogue of life is evident in the lives of the Chinese Muslim community in Terengganu in Malaysia, in rebuilding relationships with families of different religions and cultures. This article discusses the extent to which Chinese Muslims in Terengganu establish inter- and intra-ethnic relations through activities known as the dialogue of life. The findings suggest that the Chinese Muslim community's relationship with non-Muslim Chinese and Malay Muslim communities adheres to the framework of wisdom advocated in Islam. The findings of the current descriptive study are based on interviews of 20 Muslim Chinese converts in the state of Terengganu. Dialog antara agama merupakan satu bentuk wacana agama bagi mencari titik persefahaman antara penganut agama yang berbeza kepercayaan. Dalam perbincangan dialog antara agama yang bersifat informal, 'dialog kehidupan' merupakan satu bentuk wacana masyarakat yang berkaitan dengan persoalan kehidupan harian yang bukan sahaja mengandungi elemen-elemen keagamaan tetapi juga mencakupi segala aspek kehidupan harian. Pelaksanaan hubungan antara umat beragama yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW memperjelaskan bahawa pentingnya amalan toleransi bertunjangkan kebijaksanaan diketengahkan pada peringkat akar umbi. Dialog kehidupan berhikmah ini boleh diperhatikan dalam kehidupan masyarakat Cina Muslim di Terengganu dalam proses pembinaan semula hubungan dengan keluarga yang berbeza agama dan budaya hidup. Makalah ini membincangkan sejauh mana aspek-aspek hikmah diaplikasikan dalam kalangan masyarakat Cina Muslim di Terengganu ketika menjalinkan hubungan inter dan intra etnik melalui aktiviti yang dikenali sebagai dialog kehidupan. Dapatan menjelaskan bahawa komuniti Cina Muslim menjalinkan hubungan dengan masyarakat Cina bukan Muslim dan masyarakat Melayu Muslim berteraskan hikmah mengikut kerangka yang digariskan oleh agama Islam. Kajian deskriptif ini menggunakan kaedah temu bual ke atas 20 orang anggota masyarakat Cina yang telah memeluk agama Islam di Terengganu.