Editorial: (Rencana Pengarang) (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2017)
Isu ini memuatkan lima buah makalah yang membincangkan topik dalam bidang sejarah, budaya, linguistik dan kesusasteraan. Makalah pertama merupakan perbincangan tentang sejarah politik Malaysia dan Singapura yang berkaitan dengan konsep kewarganegaraan. Perbincangan isu ini berkisar di sekitar penggabungan politik Singapura dengan Malaysia pada era 1960-an dan kontroversi yang tercetus akibat kemasukan warganegara Singapura ke dalam komuniti politik Malaysia. Akibat pertembungan ideologi tentang erti kewarganegaraan yang timbul daripada penggabungan tersebut, pengarang menghujahkan bahawa “konsep kewarganegaraan Malaysia yang tulen tidak boleh diperluas – hanya Malaysia yang berwarganegara”.