Program Pembangunan Tanah Dan Penerokaan: Kajian Sejarah Perkembangan Felda Di Pahang, 1956-1980-an (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 1998)
Tesis ini cuba mengkaji dan menilai penglibatan kerajaan dalam rancangan FELDA untuk memperbaiki keadaan dan ekonomi petani- petani Melayu. Melalui pembangunan tanah dan petempatan semula peneroka FELDA, petani-petani Melayu diberi peluang untuk menjadi pembekal sumber eksport. Program-program FELDA adalah memberi motivasi untuk menukarkan pertanian saradiri kepada pertanian perdagangan yang berasaskan dua tanaman utama, iaitu getah dan kelapa sawit.