Feudalisme: Sejarah dan Persejarahan, by Azmi Arifin. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023. xii + 545 pp. ISBN 9789834940577. (KEMANUSIAAN The Asian Journal of Humanities, 2025)
Menerusi buku bertajuk Feudalisme: Sejarah dan Persejarahan, Azmi Arifin telah mengemukakan satu pandangan baharu dan berbeza berkenaan sistem feudal, yang dibincangkan dengan terperinci dan meluas. Secara umumnya, perbincangan dalam buku ini boleh dibahagikan kepada dua bahagian utama. Bahagian pertama merangkumi empat bab terawal yang memfokuskan perbincangan pada sejarah dan latar belakang sistem feudal dalam kerangka zaman sejarah di Eropah Barat. Penulis memulakan perbincangan dengan menjelaskan pandangan pengkaji sejarah Zaman Pertengahan berhubung istilah dan konsep-teori sistem feudal. Walaupun sistem feudal dikaitkan dengan perkembangan sejarah yang berlaku dalam masyarakat Eropah Barat Zaman Pertengahan, namun terdapat para pengkaji yang mengkhususkan kajian dalam konteks Zaman Pertengahan yang telah menolak penggunaan konsep feudalisme disebabkan kekaburan terhadap takrifannya. Masalah ini berlaku disebabkan sikap dan pendekatan pengkaji itu sendiri yang menggunakan konsep feudalisme tanpa memberikan takrifan dan ciri-ciri yang jelas serta sesuai dengan konteks masyarakat yang dibincangkan.