Coping with Competing Norms by Local Government Bureaucrats in Penang, Malaysia: Some Lessons on the Received Responsibility of Bureaucrats - Lim Hong Hai; Ali Haidar (Kajian Malaysia, 2001)
Artikel ini merupakan usaha permulaan kami dalam menyetidik tanggungjawab yang diterima ('received responsibility '') oleh anti birokrat di Malaysia. Kami kenalpasti empat model yang utama mengenai tanggungjawab birokrat, lalu mengkaji secara empirik sejauhmanakah model-model tersebut diterima oleh ahli birokrat di Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Kami dapati bahawa tanggungjawab yang diterima tidaklah terhad kepada mana-mana satu model sahaja dan merupakan suatu campuran pelbagai model. Hal ini dibincang dan beberapa pelajaran dikenalpasti bagi memahami amalan tanggungjawaboleh ahli birokrat