Does Asset Allocation Explain the Styles and Performance of Unit Trust Funds: A Style Analysis with Evidence from Malaysia - Lau Wee Yeap (Kajian Malaysia, 2002)
Artikel ini menggunakan analisis 'return-based style' yang dimajukan oleh Sharpe (1966, 1992) untuk mengkaji stail dan prestasi 42 buah tabung unit amanah di Malaysia sepanjang tempoh masa Februari 1996-Janwari 2001. Selain penilaian melalui kaedah yang baru, artikel ini juga memberi pandangan mendalam tentang beberapa aspek lain tabung-tabung tersebut termasuk strategi alokasi aset masing-masing. Didapati bahawa prestasi vang paling baik dicatat oleh tabung-tabung yang kecil, dikuti oleh Tabung Pertumbuhan (Growth Funds) vang agresif dan tahung pertumbuhan yang lain. Tambahan pula, stail pengurusan yang pasif adalah ketara antara rabung-tabung unit amanah di Malaysia. Kajian ini juga menunjukkan betapa pentingnya mengadakan dasar pelaburan untuk melindungi para pelabur.