Bumiputera, Malays and Islam: A Historical Overview - Abdul Rahman Haji Ismail (Kajian Malaysia, 2003)
Sejak 3l Ogos 1957 yang lalu, kita telah diakui merdeka, pengakuan ini bolehlah kita letakkan kepada kemerdekaan negara kita Tanah Melayu ini, sedang bangsa dan agama kita masih belum, kerana bangsa Melayu turun tarafnya menjadi satu kaum di antara raum-kaum Cina dan India, dan agama Lslam yang diakui setakat menjadi agama rasmi itu' tiadalah lebih tirafnya dart zaman penjajahan dahulu