A Co-Integration Analysis on the Saving Rate Determinants in Malaysia - Saidatulakmal Mohd. (Kajian Malaysia, 2004)
Kertas kerja ini mengkaji penilaian mengenai penentu kadar tabungan di Malaysia menggunakan Hipotesis Kitaran Hidup (CH) lanjutan dengan menggunakan data siri masa bagi tempoh 1964-2001. Teknik statistik ekonometrik moden seperti ujian kepegunan, kointegrasi dan model vektor ralat pembetulan digunakan. Kajian ini mendapati peningkatan pendapatan, persaraan jaminan sosial, kadar inflasi dan kadar penyertaan tenaga buruh warga tua adalah penentu kadar tabungan di Malaysia. Namun demikian, koefisien vektor ralat pembetulan yang tidak signifikan menunjukkan bahawa vektor kointegrasi yang unik tidak dapat ditentukan.