Bustan al-Salatin: A Malay Mirror for Rulers edited by Jelani Harun, Pulau Pinang: Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2009, 352 pp. - Suryadi (Kajian Malaysia, 2010)
Buku ini membahas dengan sangat mendalam teks Bustan al-Salatin fi Dzikir al-Awwalin wa al-Akhirin (Taman Raja-Raja mengenai Ingatan terhadap Masa Lampau dan Masa Kini), salah satu karya terpenting Nuruddin al-Raniri, seorang ulama Sufi terkemuka di Aceh pada abad ke-17. Diperkirakan teks ini selesai ditulis antara 1641–1642 ketika alRaniri bermastautin di Aceh. Al-Raniri menulis Bustan al-Salatin atas suruhan penaungnya, Sultan Aceh, Iskandar Thani (1636–1641).