Pendapatan Bukan Pertanian dan Sumbangannya Dalam Memendekkan Tempoh Masa Keluar Daripada Kepompong Kemiskinan: Non-farm Income and its Contribution to the Time Taken to Escape from the Clutches of Poverty - Siti Hadijah Che-Mat; Nor’Aznin Abu Bakar; Ahmad Zafarullah Abdul Jalil (Kajian Malaysia, 2012)
The objective of this article is to analyse the impact of non-farm income on poverty and the time taken to escape from the clutches of poverty. The data used in this study is primary data which is gathered through a survey carried out on 384 agricultural households in Kedah Darul Aman, Malaysia. A face to face interview was carried out with selected respondents between the months of April and December 2008. In order to analyse the impact of non-farm income on poverty, this study used a FGT index as proposed by Foster, Greer and Thorbecke while in the case of measuring the impact of non-farm income to the time taken to escape from the clutches of poverty, we used an index proposed by Morduch. The advantage of using these two indexes is that it will enable us to examine the impact of non-farm income to poverty reduction and the impact of different income growth on the time taken to escape from poverty for both groups with and without non-farm income. As such, the question of whether a non-farm income can shorten the duration of poverty or not will be answered. The results show that non-farm income reduces the poverty rate by 42.94%, the poverty gap by 51.47% and the severity of poverty by 55.72%. The results for the time taken to escape from the clutches of poverty shows that for farmers who have income from non-farm sources, the average time taken is shorter than those who do not have a non-farm income. For instance, assuming a growth rate of 6.5% in household income, it will take an average 8.57 years for farmers with a non-farm income to escape from poverty. However, with the same rate of growth in income, farmers without non-farm income will take an average 10.74 years to escape from poverty. These results indicate that having a non-farm income reduces the duration of poverty by 2.17 years. Our study also found that in the case of the hard core poor, the average time taken by them to escape from poverty is shortened by 1.44 years when they participate in non-farm activities. Artikel ini mengkaji kesan pendapatan bukan pertanian ke atas kemiskinan dan pengaruhnya terhadap tempoh masa yang diambil untuk keluar daripada kemiskinan. Data yang digunakan adalah berbentuk data primer yang diperolehi melalui soal selidik ke atas 384 isi rumah dalam kalangan petani di negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Soal selidik dilakukan secara bersemuka antara bulan April hingga Disember 2008. Untuk menganalisis kesan pendapatan bukan pertanian ke atas kemiskinan, kajian ini menggunakan indeks FGT seperti yang dicadangkan oleh Foster, Greer dan Thorbecke. Sementara itu indeks yang diperkenalkan oleh Morduch telah digunakan untuk mengukur kesan pendapatan bukan pertanian ke atas tempoh masa keluar daripada kemiskinan. Kelebihan menggunakan kedua-dua indeks ini ialah ia boleh menilai kesan pendapatan bukan pertanian ke atas pengurangan kemiskinan dan kesan pertumbuhan pendapatan yang berbeza ke atas tempoh masa yang diambil untuk keluar daripada kemiskinan untuk kedua-dua kumpulan yang mempunyai dan tanpa mempunyai pendapatan bukan pertanian. Oleh itu, persoalan mengenai sama ada dengan mempunyai pendapatan bukan pertanian boleh memendekkan tempoh masa keluar daripada kemiskinan atau tidak akan terjawab. Keputusan kajian menunjukkan pendapatan bukan pertanian mampu mengurangkan kadar kemiskinan sebanyak 42.94%, manakala jurang kemiskinan berkurangan sebanyak 51.47% dan keamatan kemiskinan (severity of poverty) berkurangan sebanyak 55.72%. Keputusan kajian untuk tempoh masa keluar daripada kemiskinan menunjukkan petani yang mempunyai sumber pendapatan bukan pertanian mengambil masa lebih pendek daripada mereka yang tidak mempunyai sumber pendapatan bukan pertanian. Sebagai contoh, dengan kadar pertumbuhan pendapatan isi rumah sebanyak 6.5%, tempoh masa keluar daripada kemiskinan bagi isi rumah yang mempunyai pendapatan bukan pertanian adalah 8.57 tahun. Walau bagaimanapun, dengan kadar pertumbuhan pendapatan yang sama, tempoh masa yang diambil untuk keluar daripada kemiskinan bagi petani yang tidak mempunyai pendapatan bukan pertanian ialah selama 10.74 tahun. Keputusan ini menunjukkan dengan mempunyai pendapatan bukan pertanian dapat memendekkan tempoh masa keluar daripada kemiskinan selama 2.17 tahun. Kajian ini juga mendapati tempoh masa untuk keluar daripada kepompong kemiskinan dalam kelompok miskin tegar dapat dipendekkan sebanyak 1.44 tahun, apabila golongan isi rumah petani mempunyai pendapatan bukan pertanian.