Masyarakat Penan dan Impian Pembangunan: Satu Himpunan Naratif Keterpinggiran dan Jatidiri by Wan Zawawi Ibrahim and Noorshah M.S (editors), SIRD, 2012, 187pp. - Abdul Rahman Embong (Kajian Malaysia, 2013)
Buku yang mengandungi koleksi naratif keterpinggiran kaum Penan di Sarawak ini ditulis menurut kaca mata dan suara masyarakat Penan sendiri. Buku ini diawali dengan sebuah bab pendahuluan oleh editor, Zawawi Ibrahim dan NoorShah dan disusuli sebelas buah bab lain oleh penulis kaum Penan sendiri. Kaum Penan merupakan salah satu kaum peribumi Sarawak masih tinggal di pedalaman dan hutan belantara serta hidup secara berpindah randah, dan amat sebati dengan alam. Namun kehidupan mereka semenjak beberapa dekad ini, khususnya semenjak "politik pembangunan" dilaksanakan oleh kerajaan negeri Sarawak, telah berdepan dengan apa yang dikatakan "arus pembangunan" menyebabkan mereka begitu resah, bimbang dan kritis terhadap gerak kuasa yang diterajui kuasa pasaran dengan kolusi pemerintah ini. Buku ini menggambarkan kegusaran dan kebimbangan itu dalam pelbagai bab di dalamnya.