Hubungan Kepemimpinan Etika, Komitmen Afektif, Penglibatan Kerja dan Sokongan Organisasi - Tang Keow Ngang; Tengku Ahmad Badrul Raja Hussin (Kajian Malaysia, 2015)
The purpose of this research was to investigate the influence of ethical leadership of heads of department on the lecturers' affective commitment and job involvement as well as to examine the role of organisational support as the mediator between the variables. This study utilised quantitative survey design and was implemented by cross-sectional method using questionnaire as an instrument. A total of 306 lecturers were selected from five polytechnics in Malaysia based on their geographical location by applying multi-stage sampling method. Data were collected using a set of bilingual questionnaire which comprised five sections namely demographic characteristics, ethical leadership, organisational support, affective commitment and job involvement. Findings indicated that ethical leadership was a significant predictor of organisational support, affective commitment and job involvement. Results also revealed that ethical leadership, organisational support and job involvement were at moderate levels while affective commitment was at high level. Mediation effect test revealed that organisational support served as a strong mediator in the relationship between ethical leadership with job involvement while organisational support partially mediated the relationship between ethical leadership and affective commitment. The study proposed a model of ethical leadership and organisational support to enhance affective commitment and job involvement. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh kepemimpinan etika ketua jabatan terhadap komitmen afektif dan penglibatan kerja pensyarah serta mengenal pasti peranan sokongan organisasi sebagai mediator dalam hubungan antara variabel. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif iaitu tinjauan dan dilaksanakan secara keratan rentas dengan menggunakan soal selidik sebagai instrumen. Seramai 306 orang pensyarah dari lima buah politeknik Malaysia berdasarkan pecahan zon secara geografi dipilih sebagai responden kajian dengan kaedah persampelan pelbagai peringkat. Data diperoleh melalui soal selidik dwibahasa yang dibahagi kepada lima bahagian iaitu demografi responden, kepemimpinan etika, sokongan organisasi, komitmen afektif dan penglibatan kerja. Dapatan kajian menunjukkan kepemimpinan etika merupakan peramal yang signifikan terhadap sokongan organisasi, komitmen afektif dan penglibatan kerja. Dapatan kajian juga menunjukkan tahap kepemimpinan etika, sokongan organisasi dan penglibatan kerja berada pada tahap sederhana manakala komitmen afektif adalah pada tahap tinggi. Ujian kesan pengantaraan mendapati sokongan organisasi berfungsi sebagai mediator yang kuat antara kepemimpinan etika dengan penglibatan kerja manakala sokongan organisasi berfungsi sebagai separa mediator dalam hubungan antara kepemimpinan etika dengan komitmen afektif. Hasil kajian ini berjaya mengetengahkan satu model bagi menghubungkaitkan kepemimpinan etika dan sokongan organisasi untuk meningkatkan komitmen afektif dan penglibatan kerja.