Punk dan Budaya Penentangan: Kajian Kes Rumah Api, Kuala Lumpur - Sharifah Nursyahidah Syed Annuar; Muhamad Takiyuddin Ismail; Muhammad Febriansyah (Kajian Malaysia, 2017)
Punk subculture is rooted in alternative music and fashion yet it has a strong tradition of anti-establishment politics and opposition to the dominant capitalist system. Thus many countries, Malaysia especially, regard punk culture negatively, as it is considered a form of moral deviation. This article aims to balance that view by connecting punk with positive political action. This article focuses on Rumah Api, the main base for the punk community in Kuala Lumpur, and a site recognised by the Malaysian and overseas punk community. Symbolic of subculture, cultural non-conformity, and counterculture, Rumah Api can be understood as an expression of opposition to authority and capitalism. Its role as a symbol of counterculture also serves as a method by which to build individual and collective identity. Research on Rumah Api therefore provides insight into how punk subculture empowers the inner-self, but also the political, economic and social contexts that underpin our society. The political actions of the Rumah Api community are seemingly influenced by the principle of "do-it-yourself" (DIY), anarchy, and freedom. However the Rumah Api community direct their energies into positive socio-political campaigns, not morally subversive activities. This can be seen in organised activities such as the Really, Really Free Market, Food Not Bombs, campaigns against the Highway Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) development, "Lepak Anarki" and Federasi ANTARA, as well as various workshops, exhibitions and discussions. Small-scale concerts (gigs) have also been held to highlight current issues. Most recently, they have become more active in protests and street demonstrations, for example, which have caught the attention of the authorities. Therefore, this article suggests that Rumah Api epitomises the best example of a punk community that transcends music and fashion. Sub-budaya punk berakar dari muzik alternatif dan fesyen tetapi ia mempunyai tradisi kuat dengan politik anti-establishment dan penentangan terhadap sistem kapitalis yang dominan. Justeru, kebanyakan negara khususnya Malaysia memandang budaya punk sebagai negatif kerana ia disifatkan sebagai satu bentuk penyimpangan moral. Artikel ini bertujuan untuk mengimbangi pandangan-pandangan itu dengan menghubungkan punk dengan tindakan politik yang positif. Artikel ini memfokuskan kepada Rumah Api iaitu tempat perkumpulan utama bagi komuniti punk di Kuala Lumpur, dan juga dikenali dengan baik oleh sebahagian besar komuniti punk di Malaysia dan di negaranegara lain. Sebagai simbolik sub-budaya, ketidakakuran budaya dan budaya penentangan, Rumah Api boleh difahami sebagai ekspresi terhadap autoriti dan kapitalisme. Peranannya sebagai simbol budaya penentangan juga berfungsi sebagai kaedah untuk membina identiti individu dan kolektif. Dalam hal ini, penelitian tentang Rumah Api dapat memberikan pemahaman lanjut tidak hanya kepada bagaimana sub-budaya punk memperkasakan seseorang secara peribadi, bahkan bagaimana ia memiliki kaitan dengan konteks politik, ekonomi dan sosial yang mendasari masyarakat. Tindakan atau aksi politik Rumah Api dilihat dipengaruhi oleh prinsip "do-it-yourself" (DIY), anarkisme dan kebebasan. Namun komuniti Rumah Api menghalakan kegiatan mereka kepada kempen sosiopolitik yang positif dan bukannya aktiviti yang subversif dari sudut moral. Hal ini boleh dilihat menerusi aktiviti-aktiviti Really, Really Free Market, Food Not Bombs, Kempen Penentangan Terhadap Projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE), "Lepak Anarki" dan Federasi ANTARA, bengkel, pameran dan diskusi. Malah, konsert kecil-kecilan atau gig diadakan untuk mendokong isu-isu semasa. Mutakhir ini, mereka juga semakin aktif mengikuti protes dan demonstrasi jalanan tertentu sehingga mendapat perhatian khusus dari pihak berkuasa. Justeru, artikel ini mengesyorkan bahawa Rumah Api merupakan contoh terbaik mengenai aktiviti komuniti punk yang merentasi muzik dan fesyen.