Penglibatan Sosial Pembudayaan Nilai Murni Melalui Pembelajaran Tidak Formal dalam Kalangan Penduduk Bandar Putrajaya: (Social Participation and Values Culturalisation through Non-Formal Learning among Urban Residents of Putrajaya) - Abdul Aziz Rahman; Abdul Razaq Ahmad; Jalaluddin Abdul Malek; Mohd Mahzan Awang (Kajian Malaysia, 2016)
This study aims to investigate the social participation, values culturalisation through the means of informal learning and values practices among residents of Putrajaya Smart City. A total of 414 residents participated in this study. Data collection was conducted by using a questionnaire based on Theory of Adults' Informal Learning and questionnaires related to rural community values. A pilot study which involved 30 residents of Putrajaya was conducted to test the validation and reliability of the questionnaire. The results from the Cronbach alpha revealed that all items that were used to measure the constructs have high reliability value. Descriptive and inferential statistics were used to analyse the data. Results showed that the social participation among the residents is at low level and the values culturalisation via informal learning and values practices is at moderate level. Inferential analysis illustrated that there is a significant difference for social participation according to gender. However, there is no significant difference between genders for the values culturalisation through informal learning and values practices. In regard to education level, there is a significant difference on social participation, values culturalisation through informal learning and values practices. This study also found that there is a significant contribution between social participation and values culturalisation through informal learning on values practices among the residents of Putrajaya. The implication of this study suggests that various efforts, programmes and activities has to be implemented to enhance values among the urban community. Based on these findings, this study suggests that the local authorities should take further actions and initiatives to enhance urban community values. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji penglibatan sosial, pembudayaan nilai melalui pembelajaran tidak formal dan amalan nilai murni dalam kalangan penduduk di bandar raya pintar Putrajaya, Malaysia. Seramai 414 orang penduduk bandar raya pintar Putrajaya telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan soal selidik berdasarkan Teori Pembelajaran Tidak Formal Orang Dewasa dan adaptasi soal selidik yang berkaitan dengan nilai komuniti bandar. Bagi menentukan kesahan dan kebolehpercayaan soal selidik, kajian rintis telah dilakukan. Kajian rintis ini melibatkan 30 orang penduduk bandar raya pintar Putrajaya dan hasil nilai alfa Cronbach menunjukkan setiap item yang digunakan bagi mengukur konstruk yang dikaji mempunyai nilai kebolehpercayaan yang tinggi. Analisis data telah dilakukan dengan menggunakan statistik deskriptif dan inferensi. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penglibatan sosial dalam kalangan penduduk bandar raya pintar Putrajaya berada pada tahap rendah serta pembudayaan nilai melalui pembelajaran tidak formal dan amalan nilai murni berada pada tahap sederhana. Analisis inferensi menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan bagi penglibatan sosial penduduk bandar raya pintar Putrajaya berdasarkan jantina. Selain itu, tidak terdapat perbezaan yang signifikan berdasarkan jantina terhadap pembudayaan nilai melalui pembelajaran tidak formal dan amalan nilai murni. Namun, hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan terhadap penglibatan sosial, pembudayaan nilai melalui pembelajaran tidak formal dan amalan nilai murni berdasarkan taraf pendidikan. Kajian ini juga mendapati bahawa terdapat sumbangan yang signifikan antara penglibatan sosial dan pembudayaan nilai melalui pembelajaran tidak formal terhadap amalan nilai murni dalam kalangan penduduk bandar raya pintar di Putrajaya. Implikasi kajian ini mendapati bahawa pihak berkuasa perlu meningkatkan usaha, program dan aktiviti dalam meningkatkan nilai dalam komuniti bandar.