Laporan Pencapaian Universiti: Satu Renungan dari Asia Tenggara - Jyh Wee Sew (Kajian Malaysia, 2017)
Perbincangan ini mengetengahkan laporan Kedudukan Akademik Universiti Sedunia (Academic Ranking of World Universities, ARWU) yang diusahakan oleh Shanghai Jiao Tong University supaya laporan tersebut lebih dikenali dan diakuri oleh komuniti terpelajar di Asia Tenggara. Adalah bermanfaat bagi komuniti varsiti untuk memberi perhatian pada kandungan ARWU, iaitu penyata laporan yang tertua dan paling disegani. Pandangan bahawa universiti yang sempurna tidak wujud disangkal dengan barisan kriteria yang jelas mendasari petunjuk yang berkaitan. Seperkara lagi, laporan ARWU yang terperinci mendedahkan bahawa sesebuah universiti yang bersejarah panjang belum tentu mencapai taraf universiti yang cemerlang. Pencapaian awal yang tertera di dalam kad laporan universiti usaha pihak Barat yang diterbitkan pada awal tahun perlu ditapis dengan semakan kedua di Asia Tenggara. Hal ini disebabkan hakikat bahawa bandingan antara keputusan awal dengan laporan ARWU membolehkan pihak pelajar, pengkaji dan pentabir membuat keputusan yang lebih sahih dalam perancangan masing-masing.