Kajian Perkataan Bahasa Cina Berkaitan dengan Pendidikan yang Digunakan di Malaysia Berdasarkan Korpus Berkomputer: A Study of Education-Related Chinese Words Used in Malaysia Based Computer Corpus - Lau Su Kia; Su’ad Awab (Kajian Malaysia, 2019)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji perkataan-perkataan bahasa Cina berkaitan dengan pendidikan yang berciri tempatan berdasarkan data Korpus Pendidikan Malaysia (KPM) serta faktor-faktor kewujudannya. KPM menjadi korpus utama, manakala Korpus Pendidikan China (KPC) dijadikan sebagai korpus perbandingan, dan BLCU Chinese Corpus (BCC) dijadikan sebagai korpus rujukan. Data KPM terdiri daripada berita nasional dan artikel yang membincangkan isu-isu pendidikan tempatan dalam tiga jenis akhbar bahasa Cina di Malaysia, iaitu Sinchew Daily, Nanyang Siang Pau dan Guang Ming Daily dari Januari 2011 hingga Disember 2013. Data KPM yang diberi tag dimasukkan ke dalam perisian AntConc 3.2.4w untuk diproses. Perkataan-perkataan yang berkaitan dengan pendidikan diperoleh daripada senarai perkataan dalam perisian tersebut lalu dikenal pasti melalui kaedah menyemak Kamus Ensiklopedia Pendidikan dan juga merujuk kepada tujuh orang pakar. Seterusnya, perkataanperkataan tersebut dicari satu demi satu dalam KPC dan BCC. Terdapat sebanyak 69 perkataan berkaitan dengan pendidikan yang berciri tempatan digunakan dalam KPM sahaja. Hampir semua perkataan tersebut ialah kata nama. Hanya satu daripadanya merupakan kata kerja, iaitu ??? (menjadikan bercorak sekolah kebangsaan). Sebahagian besar daripada perkataan tersebut berkaitan dengan sekolah, orang yang terlibat dalam pendidikan, pengajaran dan pembelajaran. Konsep, polisi, sistem dan organisasi pendidikan di Malaysia yang berlainan dengan China turut menghasilkan kata-kata nama yang berciri tempatan. Kepelbagaian sekolah, kelas dan etnik di Malaysia juga melahirkan kata-kata nama berciri tempatan yang merujuk kepada sekolah, kelas dan pelajar. Selain daripada faktor sosial, peminjaman, penterjemahan daripada bahasa Melayu dan penyingkatan kata juga merupakan faktor-faktor kewujudan perkataan-perkataan yang berciri tempatan. Terdapat juga perkataan yang dicipta merujuk kepada perayaan yang berkaitan dengan pendidikan di Malaysia. Diharapkan agar dapatan kajian ini dapat dimasukkan ke dalam kamus bahasa Cina global pada masa hadapan untuk menjadikan kamus tersebut lebih terkini.