Pengaruh Faktor Konsep Kendiri, Kesedaran Komuniti dan Sokongan Sosial Terhadap Pengintegrasian Sosial Bagi Pesalah Muda di Malaysia - N.K. Tharshini; Fauziah Ibrahim; Mohd Suhaimi Mohamad; Ezarina Zakaria (Kajian Malaysia, 2026)
Pengintegrasian sosial merupakan satu aspek penting yang perlu diberi perhatian memandangkan dimensi ini mampu membantu pesalah muda agar tidak terlibat semula dengan salah laku jenayah serta mendorong mereka untuk menjalani kehidupan baharu yang sejahtera. Oleh yang demikian, artikel ini disediakan untuk mengenal pasti pengaruh faktor konsep kendiri, kesedaran komuniti dan sokongan sosial terhadap pengintegrasian sosial bagi pesalah muda di Malaysia. Satu kajian kuantitatif dengan menggunakan reka bentuk tinjauan keratan rentas telah dijalankan ke atas 306 orang pesalah muda yang sedang menjalani hukuman Perintah Khidmat Masyarakat di bawah pengawasan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Data kajian dianalisis menggunakan IBM for SPSS versi 23.0. Hasil kajian menunjukkan bahawa majoriti daripada responden yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada pesalah muda lelaki yang berusia 20 tahun, bujang, berpendidikan pada tahap Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), tidak bekerja serta terlibat dengan kesalahan mencuri. Keputusan analisis regresi berganda mendapati bahawa faktor sokongan sosial (? = 0.440, p < 0.01) merupakan penyumbang signifikan terhadap pengintegrasian sosial. Dapatan kajian memberi implikasi kepada pihak yang berkepentingan dalam menambah baik modul dan program pemulihan yang sedia ada agar pesalah muda berjaya dalam proses pengintegrasian sosial.