Mualaf Di Malaysia: Isu dan Penyelesaian Pentadbiran oleh Majlis Agama Islam Selangor: Mualaf In Malaysia: Issues and Administrative Solutions by Selangor Islamic Religious Council - Sharifah Hayaati Syed Ismail al-Qudsy; Nurhidayah Mohamed Hamidi (Kajian Malaysia, 2022)
Among the mualaf (new Muslim converts) issues faced by the Selangor Islamic Religious Council were issues of the struggle for the deceased’s body, religious status, determination of inheritance and the determination of religious status for children. However, the factors that led to the issue of the mualaf, particularly the administrative aspect, gets less attention than the legal aspect. This study analyses mualaf-related issues occurring between 2000 and 2015, factors that caused the issues and how the Selangor Islamic Religious Council administration solved them. The purpose of this analysis is to identify problems and to analyse the factors that caused the issue to persist as well as to highlight the administrative efforts by the Selangor Islamic Religious Council. This study was done using an interview method, literature survey and documentation analysis using the thematic method. The findings found that there were seven main issues concerning mualaf that were associated with registration administration, caused by administrative complications and refusal to amend their religious status. The administrative complications cover three aspects which are incomplete and insufficient registration information, registration not following the procedure and absence of systematic monitoring. Refusal to amend the religious status owes to their desire to keep secret their Islamic status. In overcoming this issue, the Selangor Islamic Religious Council has taken several measures including online registration through the IMualaf and manual registration, obtaining supporting documents from the mualaf, preparing standard operating procedure for mualaf registration and requiring the registration of Islamic status at the National Registration Department. As a result of this study, some improvements in mualaf registration procedures have been recommended. Such measures include conducting mualaf registration on a fully online basis, developing software that allows registration information to be easily accessed and monitored not only, by the Selangor Zakat Council but also by the National Registration Department. Antara isu berkaitan mualaf yang dihadapi oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) ialah perebutan jenazah si mati, pertikaian status agama, penentuan harta pusaka dan status agama bagi anak. Namun, faktor yang menyebabkan berlakunya isu tersebut khasnya dari aspek pentadbiran kurang diberi perhatian berbanding aspek perundangan. Selain daripada mengenal pasti isu berkaitan mualaf yang berlaku di antara tahun 2000 hingga 2015, kajian ini juga menganalisis faktor yang menyebabkan isu tersebut berlaku dan bagaimana penyelesaian secara pentadbiran telah diambil dan boleh dicadangkan kepada MAIS. Tujuan analisis ini adalah untuk mengenal pasti masalah dan faktor yang menyebabkan isu tersebut berlarutan selain mengetengahkan usaha-usaha penyelesaian pentadbiran oleh pihak MAIS. Kajian ini telah menggunakan kaedah temu bual, tinjauan literatur dan dokumentasi yang dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian ini mendapati tujuh isu utama mualaf yang berkait rapat dengan hal ehwal pentadbiran pendaftaran mualaf. Antaranya berpunca daripada faktor komplikasi pentadbiran dan keengganan meminda status agama. Faktor komplikasi pentadbiran meliputi tiga aspek iaitu maklumat pendaftaran yang tidak lengkap dan mencukupi, pendaftaran yang tidak mengikut prosedur dan tiada pemantauan yang sistematik. Faktor keengganan meminda status agama pula disebabkan ingin merahsiakan status Islam. Bagi mengatasi isu ini, pihak MAIS telah mengambil beberapa langkah penyelesaian meliputi pendaftaran mualaf secara dalam talian iaitu IMualaf dan pendaftaran manual, mendapatkan dokumen sokongan daripada mualaf, menyediakan prosedur pengendalian standard bagi pendaftaran mualaf dan mewajibkan pendaftaran status Islam di Jabatan Pendaftaran Negara. Beberapa cadangan penambahbaikan proses pendaftaran mualaf telah disyorkan hasil daripada kajian ini. Antaranya ialah pendaftaran mualaf dilakukan sepenuhnya secara dalam talian dan mewujudkan perisian yang membolehkan maklumat pendaftaran mualaf diakses dan dipantau dengan mudah bukan sahaja oleh pihak Lembaga Zakat Selangor tetapi juga Jabatan Pendaftaran Negara.