Managing Border Disputes in Southeast Asia - Ramses Amer (Kajian Malaysia, 2000)
Rencana ini mengkaji bagaimana konflik sempadan yang melibatkan negara-negara Asia Tenggara diuruskan. Kajian menglibatkan penganalisaan perjanjian-perjanjian yang telah dicapai untuk menyelesaikan konflik-konflik ini. Kajian ini juga melihat secara umum konflik-konflik yang belum diselesaikan. Rencana ini juga melihat apakah mekanisme pengurusan konflik yang telah disediakan dalam Pertubuhan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), disamping peranan yang telah dan boleh dimainkannya. Mekanisme-mekanisme rasmi dan tidak rasmi dibincangkan sebagai contoh kepada peranan yang dimainkan oleh ASEAN. Akhir sekali, beberapa cabaran kepada peranan ASEAN dalam menangani konflik sepadan yang melibatkan anggotanya juga ditimbulkan.