China and the Security of Southeast Asia - Niklas Swanstrom, (Kajian Malaysia, 2000)
Rencana ini membincangkan dasar luar negara China terhadap rantau Asia Tenggara dan implikasinya terhadap keselamatan rantau ini selepas krisis ekonomi Asia. China telah mengalami beberapa perubahan beberapa tahun kebelakangan ini, rermasuk pengembalian Hong Kong kepada China dan perkembangan ekonomi yang pesat bagi negaranya. Krisis ekonomi yang telah melandua negara-negara Asia teluh mengakibatkan hubungan China dengan rantau dsta Tenggara menjadi tegang. Ini disebabkan oleh persaingan ekonomi yang wijud disamping kemelesetan pembangunan bagi kedua-dua kawasan ini. Rencana ini dibahagikan kepada tiga bahagian. Pertama, perubahan- perubahan yang berlaku dalam negara China dan juga negara-negara Asia Tenggara semenjok krisis ekonomi Asia. Kedua, perhubungan antara China dan rantan Asia Tenggara dalam sektor-sektor ekonomi, tenaga, perdagangan dan militari. Ketiga, kesan-kesan terhadap keselamatan rantau Asia Tenggara dan juga peranan China dalam rantau ini dimasa akan datang.