Social Conflicts in Indonesia and Malaysia: Could the Cause be Religious? - Mansor Mohd. Noor (Kajian Malaysia, 2000)
Rencana ini melihat dan membezakan dua kes konflik sosial iaitu di Indonesia dan di Malaysia dengan tujuan untuk mengkaji sejauh manakah keduanya melibatkan aspek-aspek agama.. Tumpuan diberikan kepada konflik etnik yang memuncak selepas krisis ekonomi yang melanda negara-negara Asia termasuk Malaysia dan Indonesia. Terdapat persamaan di beberapa kawasan dalam kedua negara tersebut terutama sekali persamaan yang melibatkan penekanan kepada matlamat akhir yang tertentu, samada agama dan etnisiti, ataupun kestabilan dan pembangunan ekonomi. Walau bagaimana pun, perbezaan berkenaan persoalan matlamat akhir yang melibatkan perkara-perkara di atas di kedua negara menyaksikan hasil yang berbeza selepas pilihanraya umum di Malaysia dan Indonesia. Rencana ini juga seterusnya mengupas isu konflik sosial dan peranan agama dengan membincangkannya dengan menggunakan beberapa teori dalam bidang sosiologi.