Komuniti dan Pengurusan Persekitaran: Beberapa Pengalaman Malaysia, Bangladesh, Zambia dan Vietnam: (Community and Management of Environment: Experiences From Malaysia, Bangladesh, Zambia and Vietnam) - Teuku Afrizal,; Abdul Rahman Embong, (Kajian Malaysia, 2013)
Salah satu cabaran besar dalam kehidupan masyarakat moden khususnya masyarakat bandar ialah bagaimana mengurus persekitaran terutamanya pengurusan sisa pepejal dengan cekap dan berkesan, dan bagaimana melibatkan pelbagai "stakeholder" seperti pihak berkuasa tempatan (PBT), pertubuhan bukan kerajaan [non-governmental organization (NGO)] dan komuniti tempatan dalam usaha tersebut. Komuniti tempatan sebagai salah satu "stakeholder" atau kelompok berkepentingan utama perlu digerakkan dalam usaha mengurus kawasan persekitaran mereka sendiri. Hal ini kerana rasa kesepunyaan bersama yang mereka miliki akan mendorong mereka menjadi lebih komited dalam memperbaiki persekitaran dan menjaga keceriaan sehingga wujud suasana yang sihat dan berdaya huni. Artikel ini menganalisis pengalaman pengurusan sisa pepejal kawasan kediaman urban di empat buah negara membangun iaitu Malaysia, Bangladesh, Zambia dan Vietnam, dan menunjukkan bahawa komuniti tempatan boleh memainkan peranan yang penting dalam mengurus sisa pepejal sekiranya terdapat ejen perubahan yang boleh memainkan peranan menggerakkan anggota-anggotanya, meningkatkan kesedaran dan komitmen serta mengatur apa yang patut dibuat. Aspek-aspek yang diteliti dalam artikel ini termasuk asal mula pelaksanaan program penglibatan komuniti, penglibatan pihak yang berkepentingan dalam pengurusan, cara pengurusan dan mekanisme pelaksanaan, skop penglibatan, sumber pembiayaan serta pelaksanaan skim pengutipan primer dan pengutipan sekunder. Namun, artikel ini menghujahkan bahawa walau apapun peranan yang dimainkan oleh komuniti tempatan, komuniti tersebut menghadapi batasan atau kekangan tersendiri kerana saiznya yang kecil, sumber-sumber yang terhad serta ketiadaan ataupun kekurangan kepakaran. Justeru pemerintah selaku pemegang amanah ke atas kesejahteraan masyarakat masih perlu memberi perhatian yang mendalam dan sokongan padu agar projek yang dilaksanakan di peringkat komuniti dapat dilakukan dengan berjaya bagi meningkatkan kesejahteraan hidup mereka.