Pembangunan Kepimpinan Wanita: Membina Ilmu Watan bagi Kepimpinan Wanita Menerusi Kehidupan Tun Fatimah Hashim - Muhammad Rahimi Hasan,; Bahiyah Abdul Hamid, (Kajian Malaysia, 2017)
Kajian ini tertumpu kepada aspek teoretis kepimpinan wanita berdasarkan pengalaman pemimpin wanita Melayu, sekali gus Malaysia iaitu Tun Fatimah Hashim (1924–2010). Selama empat dekad kepimpinannya, kedudukan politik Fatimah Hashim sebagai Ketua Kaum Ibu United Malays National Organization, (UMNO) (1956–1972) meletakkan beliau di barisan hadapan kepimpinan wanita. Selanjutnya, beliau telah dilantik sebagai Menteri Kebajikan Am (1969– 1973) yang bermaksud menteri pertama dalam kalangan wanita Malaysia. Peranan Fatimah Hashim selaku Yang Dipertua National Council of Women's Organisations (NCWO) sejak 1965 sehingga 1989 mewajarkan lagi kepimpinan Fatimah Hashim dikaji selidik. Kesignifikanan penyelidikan kepimpinan Fatimah Hashim adalah kerana kelahiran dan pembangunan kepimpinan beliau pada era pramerdeka dan awal pascamerdeka yang bercakerawalakan masyarakat konservatif-patriarki. Ketika itu, masih lagi belum termaktub secara rasmi sebarang komitmen daripada pihak kerajaan untuk melindungi dan membela hak-hak wanita seperti Dasar Wanita Negara, mahupun Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW) yang diratifikasi Kerajaan Malaysia pada tahun 1995. Kewujudan budaya patriarki yang masih tebal dan ketiadaan kerangka undang-undang bersifat membela dan memperkasa hak golongan wanita secara tidak langsung mewujudkan isu kepimpinan wanita. Pertama, sebab-musabab Fatimah Hashim diangkat dijulang sebagai pemimpin wanita Malaysia meskipun berada dalam persekitaran yang tidak mendukung pembangungan kepimpinan wanita – isu halangan wanita menjadi pemimpin masyarakat. Kedua, sebagai pemimpin wanita, Fatimah Hashim berusaha secara konsisten melawan persekitaran konservatif-patriarkal dengan mengartikulasikan tuntutan hak wanita – isu penerimaan masyarakat terhadap kepimpinan wanita. Ketiga, zaman yang serba mencabar itu mempengaruhi pencapaian perjuangan hak wanita yang dipimpin oleh Fatimah Hashim – isu keberkesanan kepimpinan wanita. Akhirnya, kajian ini menganjurkan agar penjelasan teoretis kepimpinan wanita berlandaskan ilmu watan dibangunkan. Hal ini kerana penjelasan pengalaman kepimpinan Fatimah Hashim berdasarkan penilaian teoretis para sarjana tempatan didapati lebih memuaskan berbanding penjelasan teoretis-empiris yang berpusatkan pengalaman Barat.