Lee Meng: Wanita Komunis yang Menggemparkan Dunia - Ho Hui Ling (Kajian Malaysia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti kisah dramatik yang menimpa seorang wanita iaitu Lee Meng alias Lee Ten (Tian) Tai. Identiti Lee Meng, penglibatannya dalam gerakan komunis sehingga penangkapan dan perbicaraan wanita ini menjadi fokus dalam kajian. Kes Lee Meng berupaya menarik perhatian pemimpin dan pertubuhan tempatan serta antarabangsa. Lee Meng menyertai gerakan komunis sejak zaman pendudukan Jepun. Pada tahun 1950-an, beliau ditugaskan sebagai ketua pembawa utusan Parti Komunis Malaya (PKM) di Tanah Melayu. Walau bagaimanapun, pembabitan Lee Meng telah diketahui oleh pihak cawangan khas. Lee Meng ditangkap di rumah sewanya di Ipoh, Perak dan didakwa atas kesalahan membawa bom tangan. Beliau tidak mendapat keadilan dalam perbicaraan di mahkamah kerana pengaruh British yang begitu kuat pada ketika itu. Penangkapan dan perbicaraan Lee Meng bukan sahaja mendapat belas kasihan daripada masyarakat tempatan tetapi juga menarik perhatian antarabangsa apabila kerajaan Hungary bersetuju untuk menjadikannya sebagai subjek pertukaran dengan Edgar Sanders. Edgar Sanders, seorang warga British yang ditangkap atas tuduhan menjadi pengintip oleh kerajaan Hungary. Dengan itu, kes Lee Meng telah digunakan oleh pihak komunis untuk menunjukkan kekuatan dan pengaruhnya kepada masyarakat dan pihak British. Kes wanita komunis ini juga menjadi kes yang menggemparkan dunia kerana ia tersepit antara dua kuasa yang bermusuh di Tanah Melayu iaitu komunis dan British. Pada masa yang sama, kisah Lee Meng turut menarik perhatian pemimpin, pejuang sosialis dan pertubuhan wanita antarabangsa untuk membela nasib wanita ini.