Penghijrahan Masyarakat Melayu ke Kerian, Perak (1816–1873) - Siti Noor Hafizah Mohamed Sharif (Kajian Malaysia, 2020)
Artikel ini membincangkan penghijrahan masyarakat Melayu ke Kerian, Perak bermula pada tahun 1816 hingga 1873. Penghijrahan masyarakat Melayu di negeri-negeri Melayu umumnya dan Perak khususnya sebelum penjajahan British pada tahun 1874 tidak pernah dibincangkan secara terperinci dalam mana-mana penulisan yang menjadikan aspek penghijrahan sebagai tema utama perbincangan. Sebaliknya, penulisan-penulisan sedia ada berkaitan penghijrahan masyarakat Melayu di negeri-negeri Semenanjung Tanah Melayu tertumpu kepada latar masa setelah berlakunya campur tangan British iaitu selepas tahun 1874. Masalah sumber merupakan faktor utama yang menyebabkan aspek penghijrahan sebelum penjajahan kurang dibincangkan. Walaupun menyedari akan kewujudan masalah sumber, perbincangan berkenaan penghijrahan sebelum penjajahan ini masih perlu dilakukan bagi mengisi kelompangan yang ada dalam penulisan berkaitan penghijrahan dalam kalangan masyarakat Melayu di Semenanjung Tanah Melayu. Tambahan pula, penulisan sedia ada berkenaan penghijrahan di negeri-negeri Semenanjung Tanah Melayu dan masyarakat Melayu menumpukan perbincangan kepada penghijrah bangsa asing iaitu Cina dan India serta penghijrahan masyarakat Melayu dari luar negeri-negeri Melayu terutamanya dari Kepulauan Hindia Belanda (Kepulauan Indonesia sekarang). Hal ini menimbulkan persoalan akan kewujudan serta kepentingan penghijrahan dalaman masyarakat Melayu iaitu dari negeri-negeri Semenanjung Tanah Melayu sendiri di Semenanjung Tanah Melayu. Artikel berkenaan penghijrahan masyarakat Melayu ke Kerian, Perak ini mendapati bahawa penghijrahan dalaman masyarakat Melayu iaitu penghijrahan masuk masyarakat Melayu dari Kedah, Seberang Perai dan Pulau Pinang yang bermula sejak tahun 1816 sangat signifikan dalam kemunculan Kerian sebagai daerah penanaman padi yang penting kepada pentadbiran Perak menjelang berlakunya penjajahan British secara langsung ke atas Perak pada tahun 1874. Sumber primer yang dirujuk bagi penulisan artikel ini adalah daripada catatancatatan pentadbir British di Negeri-Negeri Selat dan The Burney Papers.