Perbandingan Penerbitan dan Harga Buku Mengikut Genre di Malaysia dan Jepun Menggunakan Data Akses Terbuka dan Simulasi Monte Carlo - Hadi Akbar Dahlan (Kajian Malaysia, 2021)
Amalan pembacaan buku sering dikaitkan dengan peningkatan tahap kognitif. Walau bagaimanapun jenis genre buku yang dibaca juga mampu memberi kesan kepada tahap pemikiran. Hal ini kerana genre buku memberikan ilmu yang berbeza dan kecenderungan ke arah suatu genre buku boleh dikatakan sebagai kecenderungan kepada suatu jenis ilmu. Kajian mengenai minat masyarakat Malaysia terhadap jenis genre dan ilmu boleh diselidik melalui data penerbitan dan harga buku bagi setiap genre buku. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis penerbitan dan purata harga buku di Malaysia dan membandingkannya dengan Jepun. Perbandingan dilakukan melalui strategi pengkategorian genre buku kepada 12 genre buku. Melalui data simulasi Monte Carlo, masyarakat Malaysia didapati meminati genre dan ilmu budaya bahasa, sastera dan sains. Manakala masyarakat Jepun lebih meminati genre dan ilmu sains sosial dan hobi/seni. Persamaan antara kedua-dua masyarakat Malaysia dan Jepun ialah genre sastera, tetapi terdapat kebarangkalian bahawa pengolahan sastera di antara masyarakat Malaysia dan Jepun adalah berbeza. Dapatan kajian ini boleh digunakan untuk mengenal pasti perbezaan dan membuat strategi untuk mengubah amalan pembacaan masyarakat Malaysia ke arah trend pembacaan masyarakat Jepun.