Budaya Masyarakat Bugis dalam Aspek Perkahwinan, Komunikasi dan Makanan Warisan - Nor Shela Saleh; Mohd Shafie Rosli; Andi Sukri Syamsuri (Kajian Malaysia, 2022)
Adat, budaya dan warisan dalam kalangan suku Bugis perlu dikekalkan kerana ia mempunyai nilai dan identiti yang unik dan berharga. Walau bagaimanapun, ramai generasi muda semakin samar dan tidak mengetahui adat dan budaya suku Bugis. Fenomena ini disebabkan ramai generasi muda yang seakan lupa leluhur dan asal usul mereka. Justeru, kajian ini mengetengahkan tiga objektif utama tentang budaya masyarakat Bugis dalam aspek kehidupan harian iaitu mengenal pasti budaya perkahwinan suku Bugis, mengenal pasti komunikasi dalam kalangan suku Bugis dan mengenal pasti makanan warisan suku Bugis. Kajian ini dijalankan secara kuantitatif dan kualitatif. Pengkaji telah mengedarkan soal selidik melalui aplikasi Google Forms kepada responden di media sosial. Kaedah persampelan bertujuan telah digunakan dan hanya responden yang berketurunan suku Bugis diberikan soal selidik tersebut. Hasil kajian mendapati seramai 69 responden kajian telah menjawab soal selidik tersebut. Pengkaji juga menjalankan kajian secara pemerhatian di Kampung Tampok Laut, Benut, Johor. Beberapa majlis dan keramaian telah dihadiri bagi memastikan sumber dapatan kajian diperkukuhkan. Hasil kajian mendapati ketiga-tiga objektif kajian membuktikan suku Bugis masih lagi mengekalkan adat dan budaya mereka sama ada dalam konteks budaya perkahwinan, komunikasi dan makanan warisan. Secara tidak langsung, kajian ini dapat memberi impak kepada komuniti Bugis dan memastikan setiap generasi dapat mengekalkan identiti suku Bugis khususnya dalam aspek yang dikaji.