(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Kajian ini adalah mengenai kegiatan jenayah yang sering berlaku di Kedah antara 1880 sehingga 1939. Penumpuan perbincangan diberikan kepada sebab musabab kegiatan jenayah seperti mencuri, merompak dan membunuh berlaku di Kedah serta langkah-langkah yang telah diambil bagi mengatasi masalah tersebut. Kaedah penyelidikan berbentuk kualitatif digunakan yang melibatkan analisis terhadap dokumen primer dan sumber sekunder seperti tesis, artikel, prosiding dan buku-buku berkaitan dengan peningkatan kegiatan jenayah, langkah pembanterasan dan kesannya kepada sosioekonomi Kedah. Sumber primer diperoleh dari Arkib Negara Malaysia Kuala Lumpur, Arkib Malaysia cawangan Kedah/Perlis, Arkib Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan dan Koleksi Malaysiana dan Koleksi Arkib Perpustakaan Hamzah Sendut 1 Universiti Sains Malaysia (USM). Manakala sumber sekunder pula didapati dari Perpustakaan Hamzah Sendut 1 USM dan Perpustakaan Awam Kedah. Hasil kajian terhadap Kedah Annual Report for 1327 A.H, 1332 A.H, 1333 A.H, Kedah Annual Report for The Year 1908-1936, surat-surat persendirian, Pinang Gazette and Strait Chronicle, akhbar Malaya Tribune dan Fail SUK Kedah mendapati bahawa pihak pentadbir Negeri Kedah berusaha keras untuk mengatasi masalah kegiatan jenayah yang berleluasa di negeri itu dengan memperkenalkan beberapa undang-undang jenayah yang baharu di samping menambah jumlah bilangan anggota polis. Hasil daripada langkah proaktif tersebut telah menyumbang kepada perkembangan sosioekonomi secara positif di Kedah. Kata kunci: kegiatan jenayah, kongsi gelap, Kedah, Undang-undang Jenayah, Undang-undang Polis.