(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Sook Ching, yang bermaksud "pembersihan" dalam bahasa Cina, adalah satu operasi yang dilaksanakan untuk menghapuskan elemen-elemen yang dianggap anti-Jepun dalam kalangan masyarakat Cina di Tanah Melayu semasa pendudukan Jepun. Operasi ini memperlihatkan pelbagai bentuk kekejaman, termasuk pembunuhan beramai-ramai, penyeksaan dan keganasan yang dilakukan oleh tentera Jepun terhadap masyarakat Cina. Singapura yang merupakan tempat bermulanya Operasi Sook Ching telah menjadi tumpuan para pengkaji yang mengkaji peristiwa tersebut. Walau bagaimanapun, pelibatan masyarakat Cina di Johor dalam gerakan anti-Jepun menyebabkan mereka turut menjadi sasaran dalam Operasi Sook Ching. Kajian ini memberi fokus kepada faktor-faktor yang mendorong pelaksanaan Sook Ching, seperti penentangan masyarakat Cina terhadap Jepun melalui gerakan nasionalisme yang kuat, sokongan kepada China dalam menentang Jepun dan tindak balas Jepun terhadap aktiviti anti-Jepun di Johor. Selain itu, kajian ini turut meneliti peringatan dan penyiasatan pasca perang terhadap kekejaman Sook Ching di Johor, termasuk usaha-usaha menuntut keadilan bagi mangsa yang terkorban. Kajian ini dilakukan melalui penelitian ke atas pelbagai sumber primer dalam bahasa Cina yang telah diterbitkan, akhbar bahasa Cina dan sumber sekunder yang lain. Penggunaan sumber bahasa Cina yang jarang digunakan dalam kajian lalu dapat memberikan perspektif yang lebih mendalam dan menyeluruh terhadap pengalaman masyarakat Cina di Johor. Kata kunci: Sook Ching, pendudukan Jepun, kekejaman perang, masyarakat Cina, Johor