(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Pulau Pinang memiliki tokoh-tokoh bersejarah yang telah dikaji serta ditulis mengenai sumbangan mereka dalam bidang masing-masing. Antara tokoh Pulau Pinang yang masih belum diteroka secara akademik adalah mengenai Shaik Dada atau nama sebenarnya Gulam Meah (1906-1947). Beliau merupakan pengasas Silat Pelaga Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai Silat Petir dan Siku 12. Objektif artikel ini adalah untuk mengumpul sejarah Shaik Dada. Metodologi kajian dilakukan dengan cara temu bual mendalam, dokumen dan kajian lapangan (spatial). Data dianalisis secara perbincangan kumpulan berfokus. Hasil kajian dibahagikan kepada biografi umum, manuskrip, sejarah pertempuran, kematian dan pengiktirafan. Kajian mendapati bahawa Shaik Dada merupakan tokoh yang signifikan dalam sejarah persilatan di Tanah Melayu khususnya di Pulau Pinang. Dicadangkan agar kajian lanjutan dilakukan mengenai Shaik Dada, manuskripnya serta perkembangan silatnya. Kata kunci: Shaik Dada, Silat Pelaga Pulau Pinang, Mamu Dada, Silat Petir, Siku 12