(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Kajian ini membincangkan perkembangan ekonomi Singapura setelah wilayah ini ditadbir oleh British dengan memberi tumpuan terhadap aspek peranan masyarakat Arab tempatan dalam tempoh 1820 hingga 1942. Berdasarkan kepada kajian yang dilakukan, penglibatan masyarakat Arab dalam ekonomi Singapura berjaya menjadikan wilayah ini sebagai pelabuhan yang pesat untuk kegiatan perdagangan, sekali gus berjaya menjadikan ekonomi Singapura antara ekonomi terbesar dunia dalam tempoh tersebut. Kajian ini ditulis dengan menggunakan sumber primer dari The National Archives, Kew, London sebagai sumber utama penulisan. Selain itu, penulisan turut menggunakan dokumen dari Pusat Manuskrip Melayu, Perpustakaan Negara Malaysia, terutamanya yang melibatkan catatan oleh individu yang terlibat secara langsung seperti Hikayat Abdullah oleh Abdullah Munsyi bagi mendapatkan kesinambungan dengan dokumen sumber primer tersebut. Dapatan hasil kajian ini merumuskan peranan utama yang dilakukan oleh masyarakat Arab tempatan melalui penglibatan ekonomi di Singapura adalah sebagai pengusaha komoditi, pemodal dan pelabur kerajaan. Kedua-dua peranan ini memberi impak yang besar terhadap kemajuan ekonomi Singapura, terutamanya perkara yang melibatkan kepesatan perdagangan dari Timur Tengah dan Eropah. Selain itu, dapatan kajian ini turut membincangkan perspektif British terhadap masyarakat Arab tempatan berdasarkan kepada penglibatan komuniti itu terhadap ekonomi Singapura. Kata kunci: Singapura; British; ekonomi; Arab; perdagangan; kolonial