(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Kajian ini meneliti asal-usul masyarakat Bajau di pantai barat Borneo Utara menerusi pendekatan kajian literatur yang berfokus kepada aspek sejarah dan migrasi. Analisis terhadap sumber sejarah serta pandangan sarjana digunakan bagi mengenal pasti faktor utama yang mendorong penghijrahan dan penempatan masyarakat ini. Penemuan menunjukkan bahawa migrasi masyarakat Bajau dengan struktur pemerintahan di Borneo Utara, khususnya dari sudut interaksi politik dan sosio-budaya. Keseluruhannya dapatan ini diharap dapat menyumbang kepada pengukuhan pemahaman tentang sejarah, mobiliti dan identiti masyarakat Bajau dalam landskap sejarah Borneo Utara. Kata kunci: Bajau, sejarah, migrasi, literatur, Borneo Utara