(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Makalah ini meneliti sejarah perjuangan politik Leila Khaled yang merupakan aktivis radikal dari organisasi Popular Front for the Liberation of Palestine atau PFLP. Objektif utama wacana ini ialah untuk menganalisis sejarah penglibatan Leila Khaled dalam gerakan politik radikal dan militan dalam menentang penjajahan Israel antara tempoh tahun 1959 sehingga tahun 1972 apabila Leila menjadi aktivis Arab Nationalist Movement (ANM), dan diikuti sebagai komrad PFLP sehinggalah PFLP menghentikan tindakan rampasan kapal terbang dalam strategi politik mereka. Fokus utama makalah ini ialah berkisar tentang tindakan kontroversi Leila dalam perjuangan pembebasan Palestin apabila menjadi wanita Palestin pertama yang melaksanakan misi rampasan kapal terbang penumpang pada tahun 1969 dan 1970. Tindakan berani Leila telah mengejutkan komuniti penerbangan dan menyedarkan masyarakat antarabangsa tentang kisah penderitaan rakyat Palestin yang dijajah oleh regim Zionis sejak tahun 1948. Makalah ini yang menggunakan sumber dan metodologi penyelidikan disiplin sejarah turut mendedahkan intipati ideologi politik serta idealisme pemikiran Leila tentang perjuangan nasionalisme Palestin, termasuklah motivasi yang mendorong tindakan nekad melaksanakan misi rampasan kapal terbang tersebut. Dapatan dari naratif sejarah ini tentang kebangkitan gerakan nasionalisme kaum wanita dan ideologi perjuangan revolusioner oleh Leila Khaled membuktikan bahawa kaum wanita mempunyai sumbangan yang signifikan dalam sejarah perjuangan nasionalisme Palestin di sebalik tembok budaya patriaki konservatif yang masih menebal di Dunia Arab pada ketika itu. Kata kunci: Palestin, Arab, Zionis, nasionalisme, radikal