(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Kajian ini merupakan tinjauan awal terhadap penglibatan orang Melayu dalam industri perlombongan bijih timah antara tahun 1874 hingga 1941. Tinjauan ini dilakukan bagi meneliti sejauh mana penglibatan orang Melayu dalam industri bijih timah di Perak telah dikaji. Kajian ini menggunakan kaedah penelitian arkib dan juga kaedah kepustakaan untuk mengenal pasti sama ada data-data berkaitan pelombong Melayu boleh diperoleh dan digunakan bagi melakukan kajian lanjut yang lebih terperinci. Sumber-sumber statistik dalam laporan juga dianalisis menggunakan kaedah kuantitatif bagi menguatkan lagi dapatan kualitatif. Hasil kajian ini mendapati bahawa sumber-sumber sejarah boleh diperoleh walaupun dalam keadaan yang terhad bagi menjalankan kajian perihal penglibatan pelombong Melayu. Kajian ini mendapati bahawa perlombongan bijih timah sememangnya menjadi aktiviti tradisi orang Melayu, yang kemudian diusahakan oleh pembesar Melayu. Kemasukan pemodal Cina dan syarikat Eropah bermula dari 1870-an telah mengurangkan penglibatan orang Melayu dalam aktiviti perlombongan timah, namun daripada statistik yang diteliti, orang Melayu tetap terlibat walaupun dalam skala yang kecil. Penelitian ini juga mendapati kajian yang menyeluruh perihal penglibatan pelombong Melayu di Perak dari tahun 1874 hingga 1941 masih belum benar-benar diperincikan dalam kajian lepas. Kata Kunci: pelombong Melayu, industri bijih timah, sejarah Perak