(untitled) (MINDEN Journal of History and Archaeology, 2025)
Kajian ini membincangkan peranan golongan pemerintah dalam mempertahankan kedaulatan negerinya daripada kemaraan imperialisme British. Dalam konteks Tanah Melayu, kebanyakan sarjana cenderung menghujahkan bahawa penentangan terhadap penjajah di Tanah Melayu dirintis dan hanya digerakkan oleh golongan rakyat. Pada masa yang sama, golongan istana iaitu raja-raja Melayu digambarkan kurang berperanan dalam mempertahankan kedaulatan tanah air mereka. Sebaliknya, mereka bersubahat menghalalkan penjajahan pihak British ke atas negeri mereka. Merujuk sejarah perjuangan Sultan Abu Bakar dalam mempertahankan kedaulatan Johor, tulisan ini akan menganalisis sejauh mana golongan pemerintah memainkan peranan dalam menentang penjajah. Adakah raja atau sultan Melayu hanya berdiam diri dan berpeluk tubuh melihat campur tangan dan penjajahan British di negeri mereka? Bersandarkan sumber-sumber arkib, metodologi penyelidikan disiplin sejarah dan analisis kualitatif, kajian ini akan memperincikan inisiatif dan pendekatan yang diambil oleh Sultan Abu Bakar dalam menyekat kemaraan imperialisme British bagi memelihara kedaulatan negeri Johor. Dapatan kajian ini membuktikan bahawa golongan pemerintah turut memainkan peranan yang signifikan dalam mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negerinya. Kata Kunci: Sultan Abu Bakar, Johor, imperialisme British, kedaulatan tanah air