GENETIC CHARACTERIZATION OF HAEMONCHUS CONTORTUS IN GOATS (CAPRA HIRCUS) AND SHEEP (OVIS ARIES) IN PENANG, MALAYSIA - Wahab Abdul Rahman; Suhaila Ab. Hamid; Ahmad Sofiman Othman (Tropical Life Sciences Research, 2007)
Haemonchus contortus is a sheep and goat parasitic nematode that causes severe economic losses. Previous studies have indicated a high degree of morphological traits difference which are believed to be subjected to environmental influences. This study was carried out to analyse the genetic difference among H. contortus found in sheep and goats in Penang, Malaysia. The second Internal Transcribed Spacer region (ITS-2) of the nuclear ribosomal DNA (rDNA) of H. contortus was amplified and sequenced. A total of six ITS-2 haplotypes were identified. The ITS-2 sequences that are 231 base pair in length was aligned and used for analysis. Distance based analysis using Neighbor-Joining method and parsimony analysis were used to construct phylogenetic trees to elucidate genetic relationships. Both set of trees showed the same topology separating Penang’s H. contortus into two quite distinct groups. The preliminary results provide an insight on genetic relationships of H. contortus from different hosts and the status of the DNA sequence used in the analysis. Haemonchus contortus merupakan cacing nematod dalam kambing dan bebiri yang mengakibatkan kerugian besar terhadap ekonomi. Kajian terdahulu menunjukkan perbezaan yang ketara pada ciri morfologi cacing itu, dipercayai terdedah serta dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Kajian ini dilakukan untuk mencirikan perbezaan genetik antara H. contortus yang dijumpai di dalam kambing dan bebiri di Pulau Pinang, Malaysia. Ruang Tertranskripsi Dalaman kedua (ITS-2) daripada DNA ribosom (rDNA) nucleus H. contortus telah diamplikasi dan dijujuk DNAnya untuk tujuan perbandingan genetik. Sejumlah enam ITS-2 haplotaip telah dikenal pasti. Jujukan ITS-2 sepanjang 231 pasang bes telah dijajar dan digunakan untuk analisis. Analisis berteraskan jarak genetik dengan menggunakan kaedah Neighbor-Joining dan parsimoni telah digunakan untuk menjana pepohon filogenetik untuk mendapatkan pertalian genetik. Rajah pepohon yang dijana daripada kedua-dua kaedah menunjukkan topologi yang sama dengan membahagikan H. contortus dari Pulau Pinang kepada dua kumpulan yang agak berbeza. Keputusan awal ini memberikan gambaran tentang hubungan genetik H. contortus dari perumah berbeza serta status jujukan DNA yang digunakan dalam kajian.