PRELIMINARY FIELD EFFICACY OF IMIDACLOPRID ON GLOBITERMES SULPHUREUS (ISOPTERA: TERMITIDAE) (SUBTERRANEAN TERMITE) IN PENANG - Abdul Hafiz Ab. Majid; Abu Hassan Ahmad; Rashid M Z A; Che Salmah Md. Rawi (Tropical Life Sciences Research, 2007)
Population estimation of Globitermes sulphureus (Isoptera: Termitidae), foraging activity and control by using a slow acting termiticide, Premise® 200SC containing 18.3% w/w imidacloprid was studied. Six underground monitoring stations were established in this site in Sungai Pinang, Balik Pulau, Penang, Malaysia. The termite population was estimated to be 3.38 × 105, by the Lincoln Index and the feeding territory was 96 m2. Premise® 200SC was applied by rodding at the ratio 1:400 of Premise® 200SC and water at 5 liters solution per hole of 45 cm apart. From this external treatment study, Premise® 200SC caused the termite activity to cease about six weeks after the treatment. Termite activity was not detected either indoor or outdoor until this report is published. Anggaran populasi Globitermes sulphureus (Isoptera: Termitidae), aktiviti mencari makanan dan kawalan menggunakan racun anai-anai tindak balas perlahan, Premise® 200SC yang mengandungi 18.3% w/w imidacloprid dikaji. Terdapat enam buah stesen pemantauan bawah tanah di tapak kajian ini di Sungai Pinang, Balik Pulau, (Penang), Malaysia. Anggaran populasi anai-anai ialah sebanyak 3.38 x 105 dengan menggunakan kaedah Indeks Lincoln dan luas kawasan pencarian makanan ialah 96 m2. Premise® 200SC diaplikasi dengan kaedah menggerudi lubang pada nisbah 1:400 Premise® 200SC dan air. Sebanyak 5 liter campuran Premise® 200SC dan air ditembak masuk ke dalam setiap lubang pada jarak 45 cm setiap lubang. Hasil kajian rawatan luaran yang dijalankan menunjukkan bahawa aktiviti anai-anai berjaya dihapuskan enam minggu selepas rawatan. Tiada aktiviti anai-anai dijumpai sama ada di dalam mahupun luaran rumah sehingga laporan ini diterbitkan.