AN APPLICATION OF BOX-COX TRANSFORMATION TO BIOSTATISTICS EXPERIMENT DATA - Wan Muhamad Amir Wan Ahmad; Nyi Nyi Naing; Nurfadhlina Abd Halim (Tropical Life Sciences Research, 2008)
Data screening is the most important technique to check the nature of the data. One of the methods to screen the data is the Box-Cox Transformation. The Box-Cox family of transformation is a well-known approach to make data behave accordingly to assumption of linear regression and ANOVA. After screening the data method, the parametric method can be applied. The regression coefficients, as well as the parameter ? defining the transformation, are generally estimated by maximum likelihood, assuming homoscedastic normal error (Bartlett 1947). In application of ANOVA for hypothesis testing in biostatistics science experiments, the assumption of homogeneity of errors is often violating because of scale effects and the nature of the measurements. We demonstrate a method of transformation data so that the assumptions of ANOVA are met (or violated to a lesser degree) and apply it in analysis of data from biostatistics experiments. In this paper, we will illustrate the use of the Box-Cox method by using MINITAB software. Teknik penapisan data adalah merupakan satu kaedah yang penting untuk menyemak sifat semula jadi data. Salah satu kaedah untuk tujuan ini adalah Transformasi Box-Cox. Kaedah transformasi Box-Cox diketahui sebagai kaedah yang dapat mentransformasikan data supaya memenuhi andaian regresi linear dan ANOVA. Setelah data ditapis, kaedah-kaedah berparameter boleh diaplikasikan terhadap data-data tersebut. Seperti pekali regresi juga, parameter ? amnya ditentukan dengan menggunakan kaedah kebolehjadian maksimum dengan beranggapan ralat normal tertabur secara homogen (Bartlett 1947). Dalam aplikasi ANOVA bagi tujuan hipotesis dalam eksperimen sains biostatistik, andaian bagi kehomogenan ralat selalunya terabai disebabkan oleh kewujudan kesan skala dan andaian dalam ukuran. Kami menjalankan ujian dengan kaedah transformasi data supaya andaian bagi ANOVA dapat dipenuhi (atau gangguan dapat dikurangkan) dan dapat diguna pakai dalam analisa data eksperimen biostatistik. Dalam penyelidikan ini, kami akan menunjukkan kaedah Box-Cox dengan menggunakan perisian MINITAB.