Endophytic Fungi from Paddy - Latiffah Zakaria; Amira Suriaty Yaakop; Baharuddin Salleh; Maziah Zakaria (Tropical Life Sciences Research, 2010)
Endophytic fungi were isolated from different parts of healthy paddy plants (Oryza sativa). The most common endophytic fungal genus recovered was Fusarium, followed by Aspergillus, Curvularia, Penicillium, Gilmaniella and Arthrobotrys foliicola. Fusarium and Curvularia had higher occurrences in the seeds compared with the other fungi. Aspergillus was recovered mostly from leaf blades and Penicillium from the leaf sheath. Gilmaniella and A. foliicola were isolated only from the roots and leaf blade, respectively. The assemblage of endophytic fungi in healthy tissues of paddy plants may indicate that some of the fungi are possible latent pathogens and some may become saprophytic. Kulat endofit telah dipencilkan daripada bahagian berbeza tanaman padi (Oryza sativa) yang sihat. Genus yang paling lazim diperolehi adalah Fusarium diikuti oleh Aspergillus, Curvularia, Penicillium, Gilmaniella dan Arthrobotrys foliicola. Fusarium dan Curvularia didapati lebih banyak di dalam biji benih. Aspergillus dipencilkan kebanyakannya daripada bilah daun dan Penicillium daripada seludang daun. Gilmaniella dan A. foliicola pula hanya dipencilkan daripada akar dan bilah daun masing-masing. Sekumpulan kulat endofit yang diperolehi daripada tisu-tisu padi yang sihat menunjukkan kemungkinan sebahagian kulat tersebut merupakan patogen pendam dan sebahagian lagi boleh menjadi saprofit.