The Numerical Competency of Two Bird Species (Corvus splendens and Acridotheres tristis) - Nor Amira Abdul Rahman; Nik Fadzly; Najibah Mohd Dzakwan; Nur Hazwani Zulkifli (Tropical Life Sciences Research, 2014)
We conducted a series of experiments to test the numerical competency of two species of birds, Corvus splendens (House Crow) and Acridotheres tristis (Common Myna). Both species were allowed to choose from seven different groups of mealworms with varying proportions. We considered the birds to have made a correct choice when it selected the food group with the highest number of mealworms. Our overall results indicated that the Common Myna is able to count numbers (161 successful choices out of 247 trials) better than House Crows (133 successful choices out of 241 trials). We suspect that House Crows do not rely on a numerical sense when selecting food. Although House Crows mostly chose the cup with more mealworms (from seven food item proportions), only one proportion was chosen at rate above random chance. The Common Myna, however, were slow performers at the beginning but became increasingly more capable of numerical sense during the remainder of the experiment (four out of seven food proportion groups were chosen at a rate above random chance). Kami telah menjalankan satu siri eksperimen untuk menguji kecekapan pengiraan dua spesies burung; Corvus splendes (burung gagak) dan Acridotheres tristis (burung tiung biasa). Kedua-dua spesies telah diuji dalam pemilihan tujuh kombinasi makanan yang berbeza dengan menggunakan ulat sebagai pilihan makanan. Kami berpendapat pilihan yang betul berlaku apabila burung memilih kumpulan makanan dengan jumlah ulat yang tertinggi. Keputusan keseluruhan menunjukkan bahawa burung tiung biasa dapat mengira dengan lebih baik (161 pilihan yang tepat daripada 247 pilihan) daripada burung gagak (133 pilihan yang tepat daripada 241 pilihan). Kami berpendapat burung gagak tidak bergantung kepada kepekaan terhadap nombor semasa memilih makanan. Burung gagak kebanyakannya memilih cawan yang mempunyai pilihan makanan yang lebih banyak tetapi kami mendapati bahawa daripada tujuh kombinasi makanan, hanya satu kombinasi adalah bererti. Sebaliknya bagi burung tiung biasa pula, ia menunjukkan prestasi yang perlahan pada permulaan eksperimen tetapi semakin progresif dalam aspek pengiraan sehingga ke akhir eksperimen (empat dari tujuh kombinasi makanan adalah bererti).