Life Cycle Assessment for the Production of Oil Palm Seeds - Halimah Muhamad; Tan Yew Ai; Nik Sasha Khatrina Khairuddin; Mohd Din Amiruddin; Choo Yuen May (Tropical Life Sciences Research, 2014)
The oil palm seed production unit that generates germinated oil palm seeds is the first link in the palm oil supply chain, followed by the nursery to produce seedling, the plantation to produce fresh fruit bunches (FFB), the mill to produce crude palm oil (CPO) and palm kernel, the kernel crushers to produce crude palm kernel oil (CPKO), the refinery to produce refined palm oil (RPO) and finally the palm biodiesel plant to produce palm biodiesel. This assessment aims to investigate the life cycle assessment (LCA) of germinated oil palm seeds and the use of LCA to identify the stage/s in the production of germinated oil palm seeds that could contribute to the environmental load. The method for the life cycle impact assessment (LCIA) is modelled using SimaPro version 7, (System for Integrated environMental Assessment of PROducts), an internationally established tool used by LCA practitioners. This software contains European and US databases on a number of materials in addition to a variety of European- and US-developed impact assessment methodologies. LCA was successfully conducted for five seed production units and it was found that the environmental impact for the production of germinated oil palm was not significant. The characterised results of the LCIA for the production of 1000 germinated oil palm seeds showed that fossil fuel was the major impact category followed by respiratory inorganics and climate change. Unit pengeluar biji benih sawit yang menghasilkan biji benih cambah sawit merupakan penghubung pertama dalam rantaian bekalan minyak sawit, diikuti dengan tapak semaian untuk menghasilkan anak benih sawit, ladang untuk menghasilkan buah tandan segar (FFB), kilang untuk menghasilkan minyak sawit mentah (CPO) dan isirung kelapa sawit, mesin penghancur isirung untuk menghasilkan minyak isirung kelapa sawit mentah (CPKO), kilang minyak tertapis untuk menghasilkan minyak sawit tertapis (RPO) dan diikuti dengan kilang biodiesel untuk menghasilkan biodiesel berasaskan sawit. Penilaian ini bertujuan untuk mengenalpasti kitaran hayat (LCA) bagi penghasilan biji benih cambah sawit serta untuk menentukan peringkat pemprosesan bagi penghasilan biji benih cambah sawit yang boleh menyumbang kepada pencemaran alam sekitar. Kaedah bagi penilaian impak kitaran hayat (LCIA) bagi kajian ini telah dimodelkan menggunakan SimaPro versi 7, (System for Integrated environMental Assessment of PROducts), iaitu satu alat yang telah diperkenalkan pada peringkat antarabangsa untuk digunakan oleh para pengguna LCA. Perisian ini mengandungi pangkalan data Eropah dan Amerika Syarikat mengenai beberapa bahan di samping pelbagai kaedah penilaian impak yang telah dibangunkan oleh Eropah dan Amerika Syarikat. LCA telah berjaya dijalankan bagi lima unit pengeluar biji benih cambah sawit dan telah didapati bahawa impak terhadap persekitaran bagi penghasilan biji benih cambah sawit adalah tidak signifikan. Keputusan pencirian (characterised) LCIA bagi penghasilan 1000 biji benih cambah sawit menunjukkan bahawa bahan api fosil merupakan penyumbang kategori impak yang terbesar, diikuti dengan inorganik respiratori dan perubahan iklim.